Selecteer je taal

De wetenschap achter Sole inlegzolen bij hielspoor

Home De wetenschap achter Sole inlegzolen bij hielspoor
De wetenschap achter Sole inlegzolen bij hielspoor
Inlegzolen tegen hielspoor

Hielspoor is vaak een onbegrepen fenomeen. Niet alleen omdat veel andere aandoeningen al snel voor hielspoor worden aangezien, maar ook omdat de oorzaak vaak onduidelijk is. Het lijkt ineens zonder reden de kop op te steken. Een beetje navraag in je omgeving levert vaak al wel reacties op over wat je er aan kunt doen. Oefeningen, rust nemen, andere schoenen, gel hakjes of zelfs shockwave therapie en injecties.

Een andere vaak toegepaste oplossing zijn hielspoor zooltjes. Soms van de podoloog, maar ook vak ‘standaard’ inlegzolen die je in de schoenenwinkel kunt kopen. De vraag is natuurlijk hoe goed deze oplossingen werken. In dit blog gaan we vooral in op de inlegzolen van Sole. In Calgary (Canada) heeft dr. Ferber daar namelijk onderzoek naar gedaan.

Helpen hielspoor zooltjes nou eigenlijk wel?

De studie waar we het over hebben onderzoekt diverse standaard (over the counter) inlegzolen. Duidelijk zal zijn dat de standaard zooltjes stukken goedkoper zijn dan de zolen die een podoloog of podotherapeut maakt. Maar werken die goedkopere inlegzolen dan wel daadwerkelijk? Dr. Ferber heeft het dus uitgezocht.

Zit er verschil tussen verschillende zooltjes?

Inlegzolen in je schoenenHet ene zooltje is het andere niet. Vooral bij op maat gemaakte zooltjes kun je stellen dat iedere inlegzool uniek is. Aan de ene kant gunstig, want het is speciaal op de voet gemaakt en die is ook uniek, maar aan de andere kant heb je ook wat nadelen. Want hoe is de kwaliteit van de zool als deze met de hand gemaakt is. Is deze sterk genoeg, is er genoeg demping, geeft deze genoeg ondersteuning zijn bijvoorbeeld enkele vragen die je hierbij kunt hebben.

Overigens kun je deze vragen ook stellen over standaard zooltjes, maar het verschil is dat die zooltjes per duizenden gemaakt zijn en de kwaliteit onderling dus niet mogen verschillen. Je kunt je bijvoorbeeld wel voorstellen dat de ene podoloog andere kwaliteit levert dan de ander, dus je zit met een onzekerheid wat dat betreft.

Wat dr. Ferber heeft onderzocht

Wat ga je precies onderzoeken om aan te tonen dat standaard hielspoor zooltjes ook goed kunnen werken? Dr. Ferber is uitgegaan van de druk die er op de plantar fasciitis (hielpeesplaat) komt, tijdens lopen en staan. Een andere factor is de effecten op de loophouding door de zooltjes. Want je wilt de loophouding niet negatief beïnvloeden doordat je op zooltjes loopt. Met diverse sensoren is daarom gemeten wat de afwijkingen van de loophouding waren, ten opzichte van de situatie dat men geen inlegzolen droeg.

En wat blijkt? De Sole inlegzolen verminderen de druk op de plantar fasciitis met maar liefst 34%. Dat is het hoogste percentage van de gemeten inlegzolen, dus dat is een uitstekend resultaat wat dus zorgt voor minder hielspoor klachten. Wat verder ook opvallend te noemen is, is dat de Sole zooltjes ondanks die drukvermindering, geen negatief effect hebben in de afwikkeling van de voet. Dus de voeten kunnen gewoon hun afwikkeling maken, maar de druk wordt minder.

De conclusie van het onderzoek

Grafiek met resultaten onderzoekDat de druk op de hiel met maar liefst 34% verminderd wordt door de Sole steunzolen is opvallend te noemen. En dat de afwikkeling van de voet optimaal blijft ook. De zolen van Sole lijken daarmee dus erg goed rekening te houden met de flexibiliteit van de voet die nodig is voor een goede afwikkeling. En toch helpen ze enorm goed tegen hielspoor.

Er zijn geen exacte gegevens beschikbaar over de drukvermindering bij op maat gemaakte zooltjes. Wel is er onderzocht of op maat gemaakte zooltjes beter zijn dan standaard zooltjes. En dat blijkt dus helemaal niet zo te zijn. Wellicht ook door de redenen die we eerder al gaven. En dan is het natuurlijk zonde om zoveel geld uit te geven voor op maat gemaakte zooltjes.

Op de site van huisarts en wetenschap is daarover al eens een item geschreven. Deze vind je op: https://www.henw.org/artikelen/op-maat-gemaakte-inlegzool-niet-beter-bij-hielspoor

Voorkomen is beter dan genezen

Wanneer je hielspoor hebt en je gaat op zoek naar oplossingen, dan ben je natuurlijk al te laat. Je moet ook weten dat hielspoor een overbelasting blessure is en druk op de hielpees is daarbij belangrijk. Het verminderen van die druk is daarom ook een bepalende factor om hielspoor te voorkomen. Want waarom het risico lopen op deze blessure als het eenvoudig te voorkomen is. Goed schoeisel en goede zolen doen wat dat betreft echt wonderen. En standaard zooltjes zijn daarbij ook nog eens veel goedkoper dan op maat gemaakte zolen.

Ook van hielspoor afkomen?

Wacht dus zelf ook niet langer en probeer het zelf. Je zult verstelt staan van het comfort dat je ervaart met de Sole zolen. Niet alleen bij hielspoor, maar ook achillespees klachten, doorgezakte voeten (ook een oorzaak van hielspoor) en overtollig eelt kunnen voorkomen worden.

Als je dan nog niet overtuigd bent, dan wellicht nog hiermee: een kortingscode voor 5 euro extra korting op de aanschaf van de Sole Active Medium en Active Thick. Om de keuze nog makkelijker te maken. SoleStudy20

Bestel hier
Download hier een samenvatting van de studie

Meer weten over hielspoor? 

Op www.hielspoor.com vind je uitgebreide informatie. Hier staat ook veel informatie over de slippers van Sole die erg goed helpen tegen hielspoor.

      31-10-2019 13:50     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

0
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies